Grilované olihně

Mořská pochoutka.

Suroviny na grilované olihně:

  • 5 - 6 ks středních (nebo 1 velkou) olihní
  • 1 lžíce olivového oleje
  • trs zelené petrželky
  • trocha šťávy z citrónu
  • 5 stružků česneku
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře

Postup:

1. Chapadla odřízneme před očima a uprostřed chapadel vyndáme zobáček. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhodíme. Zbyde nám tělo a chapadélka. Tělo rozřízneme podélně, aby vznikl velký plát. Stáhneme kůži, aby byly olihně čistě bílé. Chapadélka propereme ve vodě a masíčko opláchneme.

2. Olivový olej smícháme s česnekem, citrónovou šťávou, zelenou petrželkou, solí a pepřem. Do takto vzniklého nálevu vložíme olihně a necháme 20 minut uležet.

3. Rozehřejeme gril na velmi vysokou teplotu. Na gril nejdříve naskládáme těla olihní. Po chvíli přidáme i chapadla. Grilujeme zhruba 5 minut z každé strany, dokud nedostanou tmavě bronzovou barvu.

4. Podáváme s opečeným bramborem nebo hranolkami.

Dary moře (čerstvé olihně vpravo nahoře)
Dary moře (čerstvé olihně vpravo nahoře)