Kuřecí tajine

Tradiční marocké jídlo.

Suroviny na kuřecí tajine: (pro šest osob)

  • 800 g vykostěných kuřecích stehen
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 špetky soli
  • 4 špetky čerstvě namletého pepře
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka šafránu
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 ks nakládaných citrónů
  • 2 ks papriky - zelená a červená
  • 4 ks naťové cibulky
  • 500 g brambor
  • 70 g zelených vypeckovaných oliv (nebo švestek)
  • 2 snítky čerstvého koriandru

Postup:

1. V nádobě na tajine (nebo v hluboké pánvi se silným dnem) rozehřejte olej. Kuřecí maso omyjte, osušte a opečte na něm ze všech stran dozlatova. Takto připravené maso vyjměte, osolte a opepřete.

2. Do nádoby nebo pánve přidejte nadrobno nasekanou cibuli, česnek, šafrán a jemně nastrouhaný zázvor. Nechte zpěnit, vraťte kousky kuřete, zamíchejte a podlijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Zakryjte a nechte 30 minut dusit.

3. Naložené citróny nakrájejte na větší kousky. Papriky, cibulky a brambory očistěte, omyjte a také rozdělte na větší díly. Citróny, zeleninu i brambory přidejte k masu, promíchejte, podlijte podle potřeby vývarem a vše duste dalších 30 minut.

4. Jakmile jsou maso i brambory měkké, přidejte pokrájené olivy (švestky) a koriandr. Podle chuti dosolte a opepřete.

Kuřecí tajine s olivami
Kuřecí tajine s olivami