Arabské pita placky

Aneb marocký chléb.

Suroviny na placky:
  • 500 g hladké mouky
  • ⅓ kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru krystal
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  • Do mísy dáme lžičku krystalového cukru, rozdrobíme 1/3 droždí, 30 ml vlažné vody a necháme vykynout.
  • Do jiné mísy prosejeme mouku a přimícháme lžičku soli. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, vykynutý kvásek a zbytek vlažné vody. Uděláme těsto, pružné a nelepivé, a necháme vykynout 1 - 2 hodiny.
  • Z vykynutého těsta uděláme kuličky, které vyválíme do kruhového tvaru. Takto připravené placky necháme ještě asi 30 minut odpočívat.
  • Poté ukládáme do předem vyhřáté trouby na 220°C na dobu asi 3 - 5 minut (aby nebyly příliš tvrdé). Vkládáme rovnou do trouby na mřížku s pečícím papírem.
  • Placky jsou možné podávat např. s osmaženým kuřecím masem, dresinkem a čerstvě nakrájenou zeleninou.
Arabské pita placky