Chačapuri

Gruzínské národní jídlo.

Suroviny na chačapuri:
  • 200 ml vlažného mléka
  • 60 g rozehřátého másla
  • 3 ks vajec
  • 1 lžička soli
  • 500 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 200 g balkánského sýra
  • 1 balení mozzarelly

Postup:

  • Smícháme vlažné mléko, rozehřáté máslo (trošku si necháme na potření upečeného bochánku), vejce (trošku si necháme na potření bochánku před pečením), sůl, mouku a droždí. Uhněteme těsto.
  • Připravené těsto necháme asi 10 minut zakryté odpočívat. Mezitím si připravíme sýrovou náplň. Balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na drobné kostičky. Oba sýry rukou v míse smícháme. Tím je náplň připravena.
  • Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučenou desku, rozdělíme na dva stejné díly a uděláme bochánky. Rukou je roztáhneme na placku. Doprostřed dáme náplň a uzavřeme ji do těsta.
  • Na plech s pečícím papírem pokládáme švem dolů. Bochánek rukou opatrně zploštíme. Potřeme zbylým vejcem a pečeme na 180°C asi 15 - 20 minut, než povrch zezlátne.
  • Hotové chačapuri potřeme máslem.
Chačapuri se sýrem