Mořská pochoutka.
Suroviny na olihně:
- 5 - 6 ks středních (nebo 1 velkou) olihní
- 1 lžíce olivového oleje
- trs zelené petrželky
- trocha šťávy z citrónu
- 5 stružků česneku
- 1 lžička soli
- špetka pepře
Postup:
- Chapadla odřízneme před očima a uprostřed chapadel vyndáme zobáček. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhodíme. Zbyde nám tělo a chapadélka. Tělo rozřízneme podélně, aby vznikl velký plát. Stáhneme kůži, aby byly olihně čistě bílé. Chapadélka propereme ve vodě a masíčko opláchneme.
- Olivový olej smícháme s česnekem, citrónovou šťávou, zelenou petrželkou, solí a pepřem. Do takto vzniklého nálevu vložíme olihně a necháme 20 minut uležet.
- Rozehřejeme gril na velmi vysokou teplotu. Na gril nejdříve naskládáme těla olihní. Po chvíli přidáme i chapadla. Grilujeme zhruba 5 minut z každé strany, dokud nedostanou tmavě bronzovou barvu.
- Podáváme s opečeným bramborem nebo hranolkami.
