Tenké palačinky z kokosovo-rýžového těsta. Tradiční srílanská snídaně.
Suroviny na hoppers (20 ks):
- 1 kg rýžové mouky
- 1 plechovka kokosového mléka (velká)
- trocha vody
- 4 lžičky soli
- 1 kostka droždí
- 3 ks vajec
- 5 lžiček cukru
- špetka pepře
Postup:
- Naředíme si plechovku kokosového mléka s vodou do celkového objemu ¾ l. Polovinu objemu smícháme s rýžovou moukou a droždím, pořádně promícháme a necháme nejméně 30 min odpočinout. Poté přidáme zbytek mléka, sůl a cukr a opět pořádně promícháme, až vznikne tekuté husté těsto.
- Malou hlubší pánev ve tvaru misky velmi zlehka potřeme olejem, rozpálíme na prudkém ohni, poté ztlumíme a nalejeme menší naběračku těsta, které okamžitě rovnoměrně rozprostřeme po obvodu pánve. Přiklopíme pokličkou a na malém plameni smažíme asi minutu a půl. Po vyjmutí a získáme tenkou palačinku hopper, kterou podáváme s chili omáčkou či zbytky masového kari.
- Můžeme také připravit variantu s vajíčky, tzv. Egg hoppers, které připravíme tak, že hned po rozprostření těsta do pánve, vyklepneme do jejího středu vajíčko. Rozbijeme žloutek a krouživým pohybem trošku rozprostřeme do stran. Přidáme špetku pepře a přiklopíme pokličkou. Smažíme necelé dvě minuty. Egg hoppers servírujeme samotné nebo s chilli.
