Hoppers

Tenké palačinky z kokosovo-rýžového těsta. Tradiční srílanská snídaně.

Suroviny na hoppers (20 ks):
  • 1 kg rýžové mouky
  • 1 plechovka kokosového mléka (velká)
  • trocha vody
  • 4 lžičky soli
  • 1 kostka droždí
  • 3 ks vajec
  • 5 lžiček cukru
  • špetka pepře

Postup:

  • Naředíme si plechovku kokosového mléka s vodou do celkového objemu ¾ l. Polovinu objemu smícháme s rýžovou moukou a droždím, pořádně promícháme a necháme nejméně 30 min odpočinout. Poté přidáme zbytek mléka, sůl a cukr a opět pořádně promícháme, až vznikne tekuté husté těsto.
  • Malou hlubší pánev ve tvaru misky velmi zlehka potřeme olejem, rozpálíme na prudkém ohni, poté ztlumíme a nalejeme menší naběračku těsta, které okamžitě rovnoměrně rozprostřeme po obvodu pánve. Přiklopíme pokličkou a na malém plameni smažíme asi minutu a půl. Po vyjmutí a získáme tenkou palačinku hopper, kterou podáváme s chili omáčkou či zbytky masového kari.
  • Můžeme také připravit variantu s vajíčky, tzv. Egg hoppers, které připravíme tak, že hned po rozprostření těsta do pánve, vyklepneme do jejího středu vajíčko. Rozbijeme žloutek a krouživým pohybem trošku rozprostřeme do stran. Přidáme špetku pepře a přiklopíme pokličkou. Smažíme necelé dvě minuty. Egg hoppers servírujeme samotné nebo s chilli.
Hoppers