Tradiční marocké jídlo.
Suroviny na kuřecí tajine (pro šest osob):
- 800 g vykostěných kuřecích stehen
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 špetky soli
- 4 špetky čerstvě namletého pepře
- 2 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 špetka šafránu
- 50 g čerstvého zázvoru
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 ks nakládaných citrónů
- 2 ks papriky - zelená a červená
- 4 ks naťové cibulky
- 500 g brambor
- 70 g zelených vypeckovaných oliv (nebo švestek)
- 2 snítky čerstvého koriandru
Postup:
- V nádobě na tajine (nebo v hluboké pánvi se silným dnem) rozehřejte olej. Kuřecí maso omyjte, osušte a opečte na něm ze všech stran dozlatova. Takto připravené maso vyjměte, osolte a opepřete.
- Do nádoby nebo pánve přidejte nadrobno nasekanou cibuli, česnek, šafrán a jemně nastrouhaný zázvor. Nechte zpěnit, vraťte kousky kuřete, zamíchejte a podlijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Zakryjte a nechte 30 minut dusit.
- Naložené citróny nakrájejte na větší kousky. Papriky, cibulky a brambory očistěte, omyjte a také rozdělte na větší díly. Citróny, zeleninu i brambory přidejte k masu, promíchejte, podlijte podle potřeby vývarem a vše duste dalších 30 minut.
- Jakmile jsou maso i brambory měkké, přidejte pokrájené olivy (švestky) a koriandr. Podle chuti dosolte a opepřete.
