Zeleninová samosa

Indická pochoutka, kterou najdete na každém rohu. Je to smažená kapsa, kterou si můžete naplnit jakoukoli náplní - ať už zeleninovou nebo masovou.

Suroviny na těsto:
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • cca 100 ml vody
  • 2 lžíce oleje nebo ghí
Suroviny na náplň:
  • 250 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 130 g zeleného hrášku
  • 2 ks zelené chilli papričky
  • ½ lžičky kurkumy nebo kari
  • ½ lžičky koření garam masala
  • 1 lžička zeleného koriandru
  • 1 lžička drceného zázvoru
  • trocha soli

Postup:

  • Smíchejte mouku, sůl a olej a vše dobře promíchejte.
  • Postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne těsto. Poté jej nechejte 30 minut odpočívat.
  • Mezitím na pánvi rozehřejte olej, na kterém orestujte koriandr, cibuli a zázvor.
  • Po asi pěti minutách přidejte chilli papričky, sůl, kurkumu a garam masalu.
  • Poté přidejte vařený hrášek a vařené oloupané brambory nakrájené na malé kostičky.
  • Těsto rozdělte na osm kusů a jednotlivé kousky rozválejte na placku.
  • Každou placku rozkrojte na půl a do středu dejte dvě lžíce vychladlé náplně.
  • Okraje samosy slepte k sobě do tvaru kornoutku, ten potom na konci spojte.
  • Nakonec samosy smažte asi 10 minut dozlatova. Dávejte si pozor, ať se vám nepotrhají a nesmažte je příliš dlouho, jinak může náplň uvnitř zbytečně ztvrdnout.
Samosy v pouličním krámku v Indii