Indická pochoutka, kterou najdete na každém rohu. Je to smažená kapsa, kterou si můžete naplnit jakoukoli náplní - ať už zeleninovou nebo masovou.
Suroviny na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- cca 100 ml vody
- 2 lžíce oleje nebo ghí
Suroviny na náplň:
- 250 g brambor
- 1 ks cibule
- 130 g zeleného hrášku
- 2 ks zelené chilli papričky
- ½ lžičky kurkumy nebo kari
- ½ lžičky koření garam masala
- 1 lžička zeleného koriandru
- 1 lžička drceného zázvoru
- trocha soli
Postup:
- Smíchejte mouku, sůl a olej a vše dobře promíchejte.
- Postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne těsto. Poté jej nechejte 30 minut odpočívat.
- Mezitím na pánvi rozehřejte olej, na kterém orestujte koriandr, cibuli a zázvor.
- Po asi pěti minutách přidejte chilli papričky, sůl, kurkumu a garam masalu.
- Poté přidejte vařený hrášek a vařené oloupané brambory nakrájené na malé kostičky.
- Těsto rozdělte na osm kusů a jednotlivé kousky rozválejte na placku.
- Každou placku rozkrojte na půl a do středu dejte dvě lžíce vychladlé náplně.
- Okraje samosy slepte k sobě do tvaru kornoutku, ten potom na konci spojte.
- Nakonec samosy smažte asi 10 minut dozlatova. Dávejte si pozor, ať se vám nepotrhají a nesmažte je příliš dlouho, jinak může náplň uvnitř zbytečně ztvrdnout.
